We wtorek, podczas drugiego dnia półkolonii dzieci udały się w kolejną “podróż”
Rozpoczęliśmy ją od znalezienia ukrytych kopert na terenie naszej szkoły. W kopertach czekały zagadki matematyczne, z których dzieci utworzyły słowa w języku francuskim. Po poznaniu ich wymowy i znaczenia, dzieci wpisały hasła do krzyżówki poznając temat dnia: Podróż do Francji.

Podczas naszej podróży poznaliśmy wiele ciekawostek związanych z Francją. Wysłuchaliśmy hymnu oraz stworzyliśmy flagę wykorzystując farby budyniowe.

Następnie stworzyliśmy „Matkę Ojczyzny”- Mariannę wykorzystując opaski gipsowe. Powstały nam piękne gipsowe rzeźby.

Kolejnym symbolem, który poznaliśmy była wiązka liktora. Tym razem dzieci bawiły się parami. Jedna osoba z pary otrzymała kopię układanki. Na środku sali umieszczone były fragmenty tej układanki, które dzieci musiały dopasować do swojej.

Po szaleństwach na śniegu przyszedł czas na wykonanie perfum. Każdy doskonale wie, że Francja z perfum słynie. Dzieci zostały zapoznane z domowym sposobem wykonywania perfum i zabrały się za przyrządzanie mieszanki. Zapachy olejków eterycznych unosiły się w powietrzu, dzieci dodawały kolejne nuty zapachowe, tworząc tym samym wyjątkowe zapachy.

Kolejny punkt dnia to robienie francuskich ciasteczek. Dzieci przyrządziły ciasteczka w różnych smakach. Nie zabrakło owoców, nutelli, parówek, dżemów – od koloru do wyboru. Kiedy ciasteczka się piekły, my sprawdziliśmy swoje wiadomości dotyczące Francji w teleturnieju „Parada oszustów”.

Na tą specjalną okazję „przybyły” do naszej szkoły trzy panie: Irena, Jacqueline oraz Wiesława. Panie odpowiadały na pytania dotyczące Francji, a dzieci obstawiając cukierki, decydowały która z Pań mówi prawdę. W ten sposób dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek związanych z Francją, a pytania wcale nie były takie proste. Oczywiście dzieci doskonale poradziły sobie ze wskazywaniem prawidłowych odpowiedzi, dzięki czemu ich „skarbonki” wypełniły się cukierkami.

Po burzliwych rozgrywkach przyszedł długo wyczekiwany moment – degustacja przyrządzonych francuskich ciasteczek. Było pysznie!

Fotorelacja