8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
W Polsce już od ośmiu lat tego właśnie dnia w szkołach organizowany jest dzień pod hasłem „Śniadanie Daje Moc”.
Nasza szkoła również już od kilku lat bierze udział w tej akcji.
Każda grupa (klasa) wybrała się w podróż na specjalną wyspę. Była to m.in. wyspa owocowa, na której dzieci przygotowywały owocowe szaszłyki oraz sałatki, wyspa warzywna, na której nasi koledzy z klasy startowej przygotowali sałatkę jarzynową, wyspa deserowa oraz wyspa kanapkowa.
Gdy na każdym stole posiłek był gotowy, wyspy przemieszały się, aby każdy mógł spróbować przygotowanych dań. Zajadaliśmy się więc kanapkami, owocowymi i warzywnymi sałatkami oraz deserem.

Po śniadaniu przybył do nas gość (bardzo inspirujący). Pani Magda, która jest dietetykiem przeprowadziła z dziećmi zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania. Podczas zajęć uczniowie układali produkty na drewnianej piramidzie żywieniowej oraz wskazywali produkty, które jedzą nowo poznani koledzy „Niezdrowitek” oraz „Zdrowisia”.

Fotorelacja